Natuurpark Montes de Málaga

Op slechts 15 km van Colmenar ligt het prachtig uitgestrekte natuurpark Montes de Málaga.

 

De stad Málaga wordt beschermd tegen extremen in het klimaat door de Montes de Málaga. Deze zone van middelhoge bergen vormt een natuurlijk gebied met veel bergstromen, die diepe kloven met steile bergwanden hebben uitgesleten. Midden in dit bergmassief ligt het Montes the Málaga Natuurpark. Het park strekt zich veertien kilometer ten noorden van Málaga uit en heeft een totale oppervlakte van 4.762 hectare. De hoogte varieert van 91 tot 1.031 meter boven de zeespiegel.


Je bereikt de ingang van het park via de oude weg van Colmenar naar Málaga, de Ruta Turística. Deze weg trakteert je op indrukwekkende vergezichten over de baai van Málaga, maar langs de weg vind je ook een aantal venta's, herbergen in plattelandsstijl en meer dan honderd jaar oud. Vroeger boden ze een rustplaats voor postkoetsen, reizigers en, volgens de overlevering, struikrovers.

Het Museo Etnográfico is te vinden in het gebied dat Torrijos genoemd wordt, in een oude boerderij. Het museum herbergt een permanente tentoonstelling van gereedschappen, uitrusting en machinerie die gebruikt werden bij de verschillende stadia van de wijnproductie. Druiven persen, filteren, gisting in grote stenen kruiken.

 

Walvissen en Dolfijnen

De Straat van Gibraltar, de scheiding tussen Europa en Afrika, waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen, is de thuisbasis van groepen walvissen en dolfijnen. De weg erheen duurt ca. 2 uur en brengt u langs de hele kust van de Costa del Sol. Verschillende soorten leven hier het hele jaar, andere, zoals orca's en potwalvissen, zijn hier maar een deel van het jaar.

Vanuit Tarifa, een havenstadje op de zuidelijkste punt van het Spaanse vasteland, kun je met een boottocht de zee op om walvissen en dolfijnen van dichtbij in hun leefgebied te bekijken. Een van de aanbieders van zulke tochten is de Zwitserse stichting Firmm, die onderzoek doet naar zeezoogdieren en haar kennis en ervaring graag deelt.


Van maart tot en met oktober organiseert de stichting dagelijks boottochten van ongeveer tweeënhalf uur, op zoek naar walvissen en dolfijnen. Om dieren in het wild te zien, moet je natuurlijk een beetje geluk hebben, maar de onderzoekers van Firmm zeggen dat ze op 98 procent van de trips walvissen en dolfijnen weten te spotten. En lukt het de eerste keer toch niet, dan bieden ze een garantieregeling.

Plaatsen aan boord reserveren kan telefonisch, een paar dagen van tevoren, op nummer 956627008. Omdat niets zo wisselvallig is als het weer, en Tarifa beroemd is om de harde wind die er vaak waait, is het verstandig voor vertrek nog even contact op te nemen om te controleren of de tocht doorgaat. De kosten bedragen (in 2009) 10 euro voor kinderen tot 6 jaar, 20 euro voor kinderen van 7 tot 14 jaar, en 30 euro voor volwassenen.

Kijk voor meer informatie op de website van de stichting Firmm, of download hun brochure.