CULTUUR

Stedentrips

In de omgeving liggen prachtige moorse steden die echt het bezoeken waard zijn.

 

Málaga

Op slechts 30 minuten rijden ligt Málaga. De stad Málaga, en vooral het oude stadscentrum, is een metropool op menselijke schaal. De meeste monumenten en bezienswaardigheden van de stad liggen op loopafstand van het Plaza de la Merced. 

In de Moorse tijd was dit plein een vrije markt buiten de stadsmuren. In recenter dagen werden hier het Convento de la Merced, het Convento de la Paz en het Hospital de Santa Ana gebouwd. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt voor openluchtevenementen, zoals de jaarlijkse Feria in augustus en het Spaans Filmfestival.


Het huis op de linker hoek aan de noordzijde van het plein is het geboortehuis van de beroemde schilder Pablo Picasso. Nu is de Picasso Stichting er gevestigd, een tentoonstellings- en onderzoekscentrum dat zich richt op Picasso en hedendaagse kunst. Verderop in deze straat, voorbij de markthal, staat het Gemeentelijk Theater Miguel de Cervantes, het belangrijkste theater van de stad. 

De onbetwist belangrijkste monumenten van Málaga, die zeker een bezoek verdienen, zijn de kathedraal, het Alcazaba en het Gibralfaro. Je kunt je auto gemakkelijk kwijt in de Alcazaba-parkeergarage, aan de oostkant van het plein, en de stad van daaruit verder ontdekken.

 

Granada

Op een uur een kwartier rijden ligt Granada. Granada was lange tijd het laatste moorse bolwerk in een land dat door de katholieken werd heroverd. De stad valt uiteindelijk in 1492, onder bestuur van de laatste moorse koning, Boabdil. Joden en moslims worden bekeerd of uitgewezen, hun culturele erfgoed in hoog tempo gekerstend.

De culturele rijkdom van de stad, met invloeden van moren, joden en christenen, maakt Granada tot een belangrijk cultureel centrum van Spanje. Je vindt hier het Alhambra, een enorm complex van paleizen en tuinen dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

In 1828 wordt een begin gemaakt met de restauratie van het complex, een proces dat nog altijd niet volledig voltooid is. Tegenwoordig is het Alhambra een toeristische trekpleister. 
In het hoogseizoen komen duizenden mensen per dag naar de stad om dit unieke voorbeeld van arabische architectuur te bezichtigen. Tickets kun je het beste ruim van tevoren reserveren.

Ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan de oude wijk Albaicín en de Generalife. In de kathedraal van Granada bevindt zich de, voor het publiek toegankelijke, graftombe van het katholieke koningspaar, Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië.

 

Córdoba

Córdoba ligt op ca. 1 uur en 3 kwartier rijden van Colmenar, maar is zeker een bezoekje waard! De stad Córdoba ligt op 120 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden. De zomermaanden zijn dan ook niet de beste tijd om de stad te bezoeken.

In de 10e eeuw was Córdoba de op één na grootste stad ter wereld, met een voor die tijd ongekend hoog inwonertal van een half miljoen. Het was het belangrijkste financiële, commerciële en culturele centrum van de wereld. Ook beschikte de bevolking van Corduba, zoals de stad toen heette, over de grootste bibliotheek ter wereld met 400.000 boeken.

Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba. In die periode werd ook de indrukwekkende Mezquita gebouwd, en de chique wijk Medina Azahara, nu één van de cultuurschatten van Spanje. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De synagoge van Córdoba is de enige in Andalusië en de belangrijkste van de drie overgebleven synagoges in Spanje (de andere twee staan in Toledo), en misschien wel de belangrijkste van Europa als het gaat om de inscripties die er te vinden zijn.